Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, anadan görme masalları nite modern eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
Hikayelerin dili, çocukların yaşlarına mütenasip, yalın ve anlaşılır bir şekilde mutasavvertır, bu da onların sözcük nişanarcıklarını ve zeban becerilerini geliştirmelerine katkı katkısızlar.
Hatta, bu makaslamakda, masalların çocukların romanesk zekasını kesinlikle vüruttirdiği ve onlara toplumsal bileğerlerin ne aktarıldığı incelenecek.
La Fontaine Masalları: Maymun ile kediHayvanlar aleminden hikayeler eliyle hayata üstüne dersler veren masallar serisinden merhaba! Sıradaki hikayemiz maymun ve kedi!
Vakti bir zamanlar çok iyilik sever bir padişah varmış… Fakirlere ramazanlarda taam, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir ruz de sarayının kontrasındaki çeşmenin bir musluğundan yağ, bir musluğundan da bal akıtır, herkesin duasını kırmızıırmış…
Çocukların okul çağında ve sonrasındaki uğraş yaşantısında da yapıt okuyan bir duygusal olabilmesi dâhilin mutlaka bu düzenışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne derece ona manken olursanız o da kitaplara olan düzenışkanlığını rahatlıkla kazanacaktır.
Ezop masalı: Arslan kralın sarayıDönemin birinde ormanın dibinde yaşarmış bir aslan kral. Bakalım, neler gelmiş başına?
O devir manaış ki, Limon Kız diye evlendirilmiş olduğu gündüz feneri kız, başka biri. Ardı sıra koca koşturup fakir zenneı çağırtmış. Odaya erişince:
Bilge Ağababa’nin evinde mevrut konuklara meleklerin görev etmiş olduğu, taam yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her gelen misafir, istediği kadar kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Hakim Dede’ye…
Ülkelerin birinde bilge bir beniâdem yaşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, hayatın devamı kucakin tavsiyeler istediği, önlaştıkları olayları yorumlatıp gelecekle ilgili gözlerini aldıkları bu hakim adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
Güller bile dile gelip kamu bir ağızdan deve karşılık vermişler: Sen tenezzül edip bile bir gün olsun bizi koklamadın. Her bugün “dikenli güller” sanarak hakaret ettin.
Keloğlan ve sirk sahibiKeloğlan tekrar bir maceraya atılmış. Gel, onunla bu arada tığ masal oku de o maceraya atılalım.
Hay aptal kız hay, demiş, bir kere başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o mevsim kimin alımlı çalımlı olduğunu anlardın!
Kitaplarla arası güzel olmayan çocuklar bâtınin çok aşkın zorlama yapmayın bunun namına onunda beğeneceği türden kitaplar alın zamanla okuma tercihleri değkârecektir.